Varför ses sjuka som störda?

Jag får ofta höra att människor med psykiska sjukdomar, ångest, fobier och framför allt personlighetsstörningar är "störda människor man ska undvika". Varför är det så? Varför ska personer som har det svårare i livet få det ännu svårare för att samhället är de som verkligen är rädda? Varför kan vi inte istället stötta dessa människor och sträcka ut en hand till dem för att visa att vi bryr oss och vill hjälpa?

Samhällets syn på människor med 'psykiska problem' är inte allt för sällan förvirrande. Vissa ser dessa människor som ett problem, att de inte borde få arbeta, skaffa barn eller vistas ute bland människor. Andra vet knappt om att dessa personer existerar. Jag vill att alla ska öppna ögonen, se att dessa människor finns överallt och att de är precis som alla andra. De behöver bara hjälp. Alla går inte att hjälpa, alla går inte att "bota" - men vi måste visa oss starka och visa att vi finns där.

Jag tänker inte skriva så mycket mer om ämnet just nu, utan låter det vila här. Istället vill jag uppmärksamma information om psykisk ohälsa som jag hoppas att ni kommer att läsa.

http://www.vardguiden.se/Tema/Psykisk-ohalsa/ - På vårdguiden kan ni läsa en del om psykisk ohälsa och även vad du som anhörig kan göra om du misstänker att någon lider av depression. Det finns även information om övergrepp av olika slag som jag tycker att alla ska läsa.

http://www.sfph.se/ - "Svenska föreningen för psykisk hälsa (sfph) är ideell, politiskt obunden förening med uppgift att främja psykisk hälsa i samhället och att påverka opinionen och relevanta samhällsinstanser att agera när det gäller hälsofrämjande åtgärder. Det sker främst via kunskapsspridning via tidningen Psykisk Hälsa, publikationer, konferenser och utbildningar för yrkesverksamma inom människovårdande yrken. Förutom detta finns vår Föräldratelefonen dit föräldrar kan vända sig för att tala med erfarna psykologer och socionomer kostnadsfritt."

Tack för visad omtanke.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0